Drevprovs-SM 2022

Vinnare:

J SE JCH Skogatorpets Charon,

äg. Anders Johannesson – La Väst

Resultat

1. J SE JCH Skogatorpets Charon (BFdB), äg. Anders Johannesson – La Väst. Pris: 1+1 Rå – Poäng: 39 – D-cert

2. NO J(D)CH SE JCH Ebouriffe Allan Rust (PBGV), äg. Morgan Eriksson – Vinnare 2021/La Väst. Pris: 1+1 Rå – Poäng: 35

3. J SE JCH SE VCH Nimrods Virvelvind (BFdB), äg. Andreas Fager – La Nordöst. Pris: 1+1 Rå – Poäng: 35

4. SE JCH Petitbas Happy New Year Honey (PBGV), äg. Niklas Dahlström – La Mellan. Pris: 1+1 Rå – Poäng: 33

5. FI JCH NO J(D)CH NORD UCH SE JCH Ismans Dizel (PBGV), äg. Anna Henningsson – La Syd. Pris: 1 Hare+3 Rå – Poäng: 36

6. SE JCH Kärråsens Puskas (PBGV), äg. Per-Arne Pikner – La Öst. Pris: 2 Rå – Poäng: 25

Prov och startfält

Svenska Bassetklubbens Drevprovs-SM arrangerades 2022 av SBaK Väst och genomfördes i dalslandsskogarna den 10-11:e november. Varje lokalavdelning deltog med ett (1) ekipage, hur och när uttagningen sker varierar mellan de olika lokalavdelningarna. Föregående års vinnare, den här gången NO J(D)CH SE JCH Ebouriffe Allan Rust (PBGV) med ägaren Morgan Eriksson från SBaK Väst, är alltid direktkvalificerad.

Provet utfördes som ett stambokfört tvådomarprov enligt SKKs drevprovsregler och med SBaKs kompletterande riktlinjer som grund. Varje lokalavdelning representerades av två domare och SBaK Väst utsåg som arrangör ytterligare två domare till följd av att fjolårets vinnares direktkvalificering. Då provmarkerna, med något undantag, var okända för domarna, så deltog även lokalkända markguider.

La Syd – FI JCH NO J(D)CH NORD UCH SE JCH Ismans Dizel (PBGV), ägare Anna Henningsson

La Öst – SE JCH Kärråsens Puskas (PBGV), ägare Per-Arne Pikner

La Väst – J SE JCH Skogatorpets Charon (BFdB), ägare Anders Johannesson

La Mellan – SE JCH Petitbas Happy New Year Honey (PBGV), ägare Niklas Dahlström

La Nordöst – J SE JCH SE VCH Nimrods Virvelvind (BFdB), ägare Andreas Fager

Vinnare 2021 – NO J(D)CH SE JCH Ebouriffe Allan Rust (PBGV), ägare Morgan Eriksson

Dan-före-dan – Samling, lottning, domare och samkväm

Samling och inkvartering skedde på eftermiddagen-tidiga kvällen torsdagen den 10:e på Laxsjöns Camping & Frilufts-gård utanför Dals-Långed som utgjorde själva navet i årets arrangemang. SBaKs representant, tillika provansvarige, Kalle Lieszkovszki, hälsade alla välkomna, följt av information om arranemanget från SBaK Västs drevprovskommittée Staffan Corneliusson, Håkan Andersson och Bengt Melin, till de samlade. Därefter gjordes lottning av provmark samt domare bland ekipagen.

De domare som dömde i provet var Staffan Corneliusson, Jonathan Fredriksson, Magnus Frödell, Bertil Grandalen, Stig Hellström, Kim Klint, Erik Klockar, Kalle Lieszkovszki, Bengt Melin, Bo Paulsson, Lars Gunnar Svensson och Hans Tyhr.

Laxsjöns Camping & Friluftsgård – Matsal och pub.

Planering, vilka kan döma vilka?

Koncentration

Lottning

Efter det att de startande fått enskild information av sina respektive domare om avstånd, avrestider och annat, så sög det nog i magen på de flesta. Pannbiff, kantarellsås, stekta halvor av småpotatis, haricot verts, tranbär och sedan en bit äpple-kaka med bittermandelsmak med vaniljsås till som dessert satt fint. Efter det så  följde mingel och tjôt, varvid ljudvoly-men raskt steg. Den goda stämningen till trots så lurade morgondagens allvar runt hörnan och deltagarna troppade gradvis av för vila och uppladdning, inga sena excesser där inte.

Matmingel – Mummel i kön!

Maaat!

Filosofiska rummet

Provdagen

Följande en tidig frukost fredag morgon och med en matsäck av smörgåsar och fyllda termosar for så ekipagen ut till sina tilldelade provområden. Maximal restid för de längst bort belägna områdena låg på dryga halvtimman.Väderprognosen utlovade milt väder (12°C), gråmulet, kanske några stänk och en hård, byig sydvästvind, en prognos som visade sig att stämma under dagen. Starttiden för provet var satt till kl. 08:00.


Förloppet under dagen refererades löpande på Facebook via SMS-uppdateringar från domarna och det var inte helt givet hur konkurrensen mellan de olika ekipagen utvecklade sig. Samtliga ekipage fann drevdjur, även om det för några tog lite längre tid. Drevdjuren var vid alla släpp rådjur utom vid ett, där en hare togs upp och drevs full tid ut.

 

Varefter proven i fält avslutades så återvände ekipagen till campingen där de, domarna och markguiderna förplägades med en värmande gulaschsoppa som väntade på sultna själar. Klockan 14:52 var så alla hundar kopplade och fältdelen av Drevprovs-SM 2022 avslutad. Sedan följde som vanligt vid multipla drevprov en väntan på att samtliga ekipage skulle komma in, att domarna sammanställde resultaten och att kollegium skulle hållas. Ganska snart kunde kollegiet presentera en resultatlista varvid prisutdelning så kunde förrättas i novembermörkret. SBaK och SBaK Väst gratulerar alla deltagare till väl genomförda prov och tackar samtliga, hussar, mattar och funktionärer för två trevliga och lättsamma dagar.

SM-vinnare 2022 Beretta/Anders i mitten, 2.a pris-tagaren Basse (PBGV)/Morgan till höger och 3:e pris-tagaren Ragna/Andreas till vänster.

1:a J SE JCH Skogatorpets Charon aka "Beretta", äg. Anders Johannesson – La Väst

2:a NO J(D)CH SE JCH Ebouriffe Allan Rust aka "Basse", äg. Morgan Eriksson – Vinnare 2021/La Väst

3:a J SE JCH SE VCH Nimrods Virvelvind aka "Ragna", äg. Andreas Fager – La Nordöst.

Deltagare, fr. vä. Anna Henningsson (La S), Andreas Fager (La NÖ), Per-Arne Pikner (La Ö), Anders Johannesson (La V), Morgan Eriksson (Vinnare 2021/La Väst) och Niklas Dahlström (La M).


Ett stort tack till våra sponsorer: Tracker, Bozita Robur, Jägarliv, Gäsene Ost, Acreto och Lyckoskogs Hundträning.

 

Tack till Laxsjöns Camping & Friluftsgård och Pontus för logistik och support.

[Publicerat 20221120]